Polskie minibrowary – czy jesteśmy świadkami renesansu piwowarstwa?

Polskie rzemieślnicze piwa i minibrowary rosną w siłę. Czasy, kiedy amatorzy złotego trunku mieli do wyboru zaledwie kilka najpopularniejszych marek, odeszły w niepamięć. Obecnie w każdym barze i dobrze wyposażonym sklepie z alkoholami dopatrzymy się co najmniej kilku piw warzonych w lokalnych browarach, których receptury zachwycą najbardziej wymagające podniebienie.

Koźlak – tradycja w nowoczesnym wydaniu

Koźlak (z niem. Bock) to mocne piwo warzone ze słodu jęczmiennego, które trafiło do Polski z ziem saksońskich w XVI wieku. W ofercie polskich browarów znajdziemy wszystkie najpopularniejsze odmiany koźlaka, wśród których prym wiedzie Rauchbock, czyli piwo z charakterystycznymi nutami dymnymi i aromatem palonego drzewa lub podwędzanych wędlin. Smak chmielu nie wybija się na pierwszy plan, goryczka jest słabo wyczuwalna i nie ma żadnych oznak kwasowości.


browarkormoran.pl

Jednym z najbardziej znanych koźlaków wędzonych jest Rauchbock z Browaru Kormoran zachwycający piękną miedzianą barwą i unikalnym smakiem balansującym między wędzonką a nutami słodowymi typowymi dla tradycyjnego koźlaka. Dzięki niskiemu nagazowaniu piana jest dość niska, a przy tym trwała (tak jak w oryginalne).

Witbier – biere de blanche


browarkormoran.pl

Skoro w temacie Browaru Kormoran jesteśmy, warto wspomnieć o innym trunku rozsławionym przez tę legendę polskiego piwowarstwa – belgijskim piwie pszenicznym. Warzone z dodatkiem niesłodowanej pszenicy, doprawione skórką pomarańczy i pieprznymi przyprawami. W przeciwieństwie do koźlaka cechuje się wysokim poziomem kwasowości i solidnie wysyconym dwutlenkiem węgla. To propozycja dla osób, które szukają orzeźwiającego piwa, którym mogą się delektować w większej ilości.

Marcowe – piwo tylko dla kobiet?

Piwo marcowe z dodatkiem miodu gryczanego to specjalność browarów podhalańskich. Na szczególną uwagę zasługuje „Watra Miodowe” – piwo warzone w Browarze Watra w Zakopanem – o ciemno-piaskowej barwie, wyrazistym zapachu nut drożdżowych i subtelnym miodowo-kwiatowym aromacie. Kontra kwaskowa dobrze równoważy wysoki poziom słodyczy.

Pomimo że piwo marcowe aspiruje do miana trunku kobiecego, jego smak jest na tyle uniwersalny, że może przypaść do gustu każdemu.

AleBrowar – piwa górnej fermentacji

AleBrowar zajmuje szczególne miejsce na mapie polskiego przemysłu piwowarskiego. Od początku działalności warzy wyłącznie piwa górnej fermentacji. W ofercie browaru znajdziemy m.in. piwo dyniowe Naked Mummy, foreign extra stout z dodatkiem słodu wędzonego torfem Smoky Joe czy Hard Bride w stylu American barley wine.

Regionalne piwa, wychodzące spod rąk pasjonatów, nieodmiennie zachwycają smakiem, aromatem, a nawet kolorem. W specjalistycznych pubach, tzw. multitapach, gdzie oferta zmienia się codziennie, możemy wypróbować kilkadziesiąt świeżo uwarzonych piw prosto z beczek.